Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Συλλαλητήριο την Τρίτη για την ακύρωση του Μνημονίου και των αντεργατικών νόμων

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνουν την Τρίτη ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με κύριο αίτημα την ακύρωση των δύο Μνημονίων, της δανειακής σύμβασης καθώς και όλων των αντεργατικών νόμων (3845 και 3899/2010, 4024/2011, 4046/2012). Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στι 6 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.
Το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα σε όλα τα Συνδικάτα να συμμετάσχουν, αλλά και να κηρύξουν άμεσα γενική πανελλαδική απεργία με τα παραπάνω αιτήματα.
«Στις εκλογές της 6ης του Μάη ο ελληνικός λαός έδωσε μια ξεκάθαρη εντολή. Να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων, η στυγνή επίθεση των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών που σπέρνουν την ανείπωτη φτώχεια, την τεράστια ανεργία και τη μετανάστευση των παιδιών μας, την κατάργηση των δημόσιων αγαθών, το μαζικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διεθνή επιτροπεία και τον εξευτελισμό για την χώρα μας. Όσο κι αν το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφέστατο από τον ελληνικό λαό, όσο κι αν το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, στους χώρους εργασίας το μήνυμα αυτό φαίνεται να μην έχει φτάσει. Η εργοδοσία επιτίθεται τώρα με βιαιότητα για να πάρει ό,τι μπορεί, για να κατοχυρώσει όσες περισσότερες θέσεις γίνεται, για να εξασφαλίσει τα δικά της «κεκτημένα» από τις κυβερνήσεις της. Γι' αυτό χρειάζεται τώρα να αναπτυχθεί η πάλη των εργαζόμενων.» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων στην Θεσσαλονίκη τονίζει από την πλευρά της ότι "από Δευτέρα 14./5 έχουμε μια πιο αποφασιστική εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Η λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το εργατικό κίνημα. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ήδη πραγματικότητα.Ποινικοποιείται ο ηρωϊκός αγώνας των χαλυβουργών από την εργοδοσία , συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (λιμάνια, ΕΥΑΘ, ενέργεια κ.ά.), υπογράφονται ατομικές συμβάσεις στις εμπορικές επιχειρήσεις με μειώσεις μισθών ( Φωκάς, Κούκου, Metropolis κ.α.), σε πλήθος εργασιακών χώρων οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες, συνεχίζονται οι απολύσεις και οι εκβιασμοί στα ΜΜΕ με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» όπου απολύθηκαν δημοσιογράφοι που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις." επισημαίνοντας όπου οι εργατικοί αγώνες ήταν ανυποχώρητοι πέτυχαν νίκες
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ -μετά από πολυήμερη κατάληψη -πέτυχαν την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, το ίδιο πέτυχε και η ομοσπονδία Τροφίμων/Ποτών χωρίς μειώσεις μισθών ,οι απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι και απολυμένοι των ζαχαροπλαστείων ble πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί  τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες- ξεπερνώντας την αδράνεια και υποταγή της ΓΣΕΕ, που βλέπει απαθής να διεξάγεται μια επίθεση ζωής και θανάτου στους εργαζόμενους και προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς- να κηρύξουν άμεσα γενική πανελλαδική απεργία απαιτώντας:
• Καταγγελία των μνημονίων και ανατροπή της πολιτικής τους.
• Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών.
• Άμεση επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα που ήταν πριν το μνημόνιο.
• Άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και προστασία των εργατικών κατακτήσεων.
• Κατάργηση κάθε μορφής χαρατσιών .
• Άμεση πληρωμή όλων των απλήρωτων εργαζόμενων από τις επιχειρήσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: