Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΗ
15:00 OMONOIA

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την πρώτη απόπειρα νομιμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα, μια χώρα που επί αιώνες και μέχρι πρόσφατα στέλνει τα παιδιά της μετανάστες ή τα διώχνει σαν πρόσφυγες στα πέρατα του κόσμου. 10 χρόνια μετά η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ακόμα χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Αλλά και πολλοί από εκείνους που για κάποια περίοδο κατόρθωσαν να νομιμοποιηθούν, στη συνέχεια απονομιμοποιήθηκαν. Είτε γιατί αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν συνεχή εργασία, είτε γιατί οι εργοδότες αρνούνται να τους ασφαλίσουν, ή επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται. Προϋποθέσεις που στόχο έχουν να παραμείνουν οι μετανάστες χωρίς δικαιώματα, εύκολη λεία στην άγρια εκμετάλλευση και ανά πάσα στιγμή απελάσιμοι.

Διεκδικούμε:

* ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
* ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ
* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΕΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Στο γκρίζο φόντο της παρανομίας ή της ημι-νομιμότητας οι μετανάστες στερούνται στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην ύπαιθρο και τις πόλεις, αντιμετωπίζουν εκτεταμένη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, τρομοκρατούνται από αφεντικά και μπράβους, συνδικαλιστές-τριες πέφτουν θύματα ακόμα και δολοφονικών επιθέσεων όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα με την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα που σόκαρε το πανελλήνιο. Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας επεκτείνεται στον δημόσιο τομέα με το σκλαβοπάζαρο των εργολαβικών συνεργείων και των νοικιασμένων εργαζομένων, ο εργασιακός μεσαίωνας επιχειρείται να επεκταθεί απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους, ντόπιους ή μετανάστες. Αν δεν αντισταθούμε εδώ και τώρα, ο ρατσισμός των εργοδοτών και του κράτους στην περίοδο κρίσης που διανύουμε θα απειλήσει σοβαρά τα μεροκάματα, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων μας.

Απαιτούμε:
* ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
* ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
* ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΟΥΝΕΒΑ

Κλείνουμε σχεδόν 30 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Εβρέν στην Τουρκία, όπου για πρώτη φορά καταφεύγουν στην Ελλάδα πολιτικοί πρόσφυγες και αντιμετωπίσαμε το ζήτημα του πολιτικού ασύλου. Από τότε, με τους πολέμους της Νέας Τάξης που τα κράτη της Δύσης έχουν επιβάλλει στον πλανήτη, μαζί με την υπερχρέωση και τη διάλυση των οικονομιών και της κοινωνίας του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι πρόσφυγες στη χώρα μας έχουν πολλαπλασιαστεί. Αλλά το άσυλο και οι διαδικασίες υποδοχής και περίθαλψης των προσφύγων παραμένουν ανύπαρκτα.

Αντίθετα, όλες οι προσπάθειες του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποβλέπουν στην, με κάθε τρόπο, παρεμπόδιση εισόδου, με συνέπεια εκατοντάδες θανάτους προσφύγων στα ναρκοπέδια του Έβρου και στα νερά του Αιγαίου. Πρόσφατα, με την ενίσχυση της Frontex (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή), τη Συνθήκη του Δουβλίνου και την Ευρωπαϊκή Οδηγία επιστροφής, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που επιβάλλουν οι ακροδεξιές κυβερνήσεις του Μπερλουσκόνι και του Σαρκοζύ, και που μετά χαράς αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του Καραμανλή, έχει επιδεινωθεί σοβαρά η κατάσταση. Χιλιάδες άτομα ποδοπατούνται και ξυλοκοπούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, χάνουν ακόμα και τη ζωή τους όπως ο Πακιστανός Μοχάμεντ Ασράφ και ο Μπαγκλαντεσιανός Χουσεΐν Τζαχανγκίρ. Χιλιάδες άλλοι απελπισμένοι περιφέρονται με ένα χαρτί που τους διατάζει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Καθημερινά διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν από αστυνομικούς, να ξυλοκοπηθούν, να εξευτελιστούν και στοιβαγμένοι στις κλούβες να πάρουν το δρόμο της επαναπροώθησης, πολλές φορές προς το βέβαιο θάνατο.

Διεκδικούμε:

* ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
* ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
* ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
* ΝΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ «ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ»
* ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΒΑΝΑΥΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΩΝ
* ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ»

Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που ήρθαν στη χώρα μας οι πρώτοι ξένοι εργάτες από την Αφρική και την Ασία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γεράσει στη χώρα μας. Τα παιδία τους και τα εγγόνια τους, όπως και τα παιδιά των πιο πρόσφατων μεταναστών, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και δεν γνωρίζουν καμία άλλη χώρα, καμία άλλη πατρίδα. Και όμως, το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις του εξακολουθούν αυτά τα παιδιά να τα αγνοούν και να τα θεωρούν ανύπαρκτα.

Απαιτούμε:

* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΕΔΩ


Αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές, συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές και νεολαιίστικες οργανώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: