Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Oι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία

Έντεκα προτάσεις για έξοδο από την κρίση

Tο οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στον κόσμο, στο οποίο κυριαρχεί η ασύδοτη αγορά και ο «ελεύθερος» ανταγωνισμός, δεν μπορεί να ρυθμίζει τις κοινωνικές ανάγκες. Το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας, η διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Αυτό το μοντέλο μπήκε σε βαθιά κρίση με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Απέναντι στην κρίση αυτή, η ευρωπαϊκή ελίτ αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο στήριξης των λαών. Επιμένει στη διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που σημαίνει πως θα συνεχιστεί η πολιτική των μηδενικών αυξήσεων και της σκληρής λιτότητας, αντί να δοθεί στήριξη στην κοινωνία, στο εισόδημα, στους μισθούς, στις μικρές επιχειρήσεις και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Το μόνο που επιτρέπεται να στηριχτεί είναι οι τράπεζες, δηλαδή οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για την κατάρρευση.

Σήμερα στην Ευρώπη όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεσηκώνονται προκειμένου να υπερασπιστούν τις δουλειές τους, και το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή. Ξεσηκώνονται για να απαιτήσουν και να επιβάλουν μια διαφορετική πολιτική, που δεν θα φορτώνει στους πιο αδύναμους τα βάρη της κρίσης.

Η Αριστερά πιστεύει ότι δεν υπάρχει έξοδος από τη κρίση χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς προστασία της απασχόλησης, χωρίς πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας, χωρίς αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού κράτους. Απέναντι στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σχέδια που διασφαλίζουν την κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών και φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους πιο αδύναμους, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τις προτάσεις του για μια αριστερή διέξοδο από την κρίση:

ENTEKA ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

1. Εισοδήματα

Η Νέα Δημοκρατία προαναγγέλλει «πάγωμα» μισθών, ενώ το ΠΑΣΟΚ αυξήσεις «πάνω από τον πληθωρισμό», δηλαδή το πολύ μισό ευρώ την ημέρα.

Αντίθετα απ΄αυτά για να ξεφύγει η οικονομία από την κρίση, πρέπει να ενισχυθούν τα πραγματικά εισοδήματα, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση κι έτσι να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό, 200 ευρώ το τρέχον έτος συν 100 ευρώ το επόμενο στο κατώτατο μισθό, έτσι ώστε αυτός να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

2. Ανεργία

Η ανεργία καλπάζει (8,6% τον Ιούνιο) και μαζί με την «κρυφή» ανεργία, οι άνεργοι εκτιμώνται στο 1,1 εκατομμύριο, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακουστεί κανένας προγραμματισμός για την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Προτάσεις για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων επί μία τετραετία, δεν μειώνουν την ανεργία. Θα απολύονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και θα αποδιαρθρώνονται ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως και για μια πενταετία, με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και με την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών στην εκπαίδευση, στην υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος. Προτείνει επίσης, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης.

3. Εργασιακές σχέσεις

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μιλούν γενικά και αόριστα για θέσεις εργασίας, αποκρύπτοντας ότι αναφέρονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεων έργου, ενοικιαζόμενης εργασίας, πλασματικής αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκι), ή και ανασφάλιστης εργασίας (πχ προγράμματα stage). Οι σημερινές απαράδεκτες συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας (που είναι η πλέον «ελαστική» στην Ευρώπη), είναι αποτέλεσμα μιας σειράς νομοθετημάτων τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Ως μέτρο ενίσχυσης της σταθερής και μόνιμης εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση

• Του Ν. 2639/98 του ΠΑΣΟΚ που επεκτείνει την μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα

• Του Ν. 2874/2000 επίσης του ΠΑΣΟΚ που θεσπίζει την αύξηση του ορίου απολύσεων και την περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας

• Του Ν. 2956/2001 επίσης του ΠΑΣΟΚ που καθιερώνει τη δημιουργία εταιριών που υπενοικιάζουν εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις (Να υπενθυμίσουμε πως η υπόθεση Κούνεβα είναι προϊόν αυτού του νόμου).

• Των Ν. 3385/2005 και 3429/2005 της Νέας Δημοκρατίας που απορρυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

4. Στρατιωτικοί εξοπλισμοί

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και 5η στον κόσμο την περίοδο 2004-2008, σε στρατιωτικές δαπάνες ξοδεύοντας το 4,1% του ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη άμεση μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 50%, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας (παιδεία, υγεία, περιβάλλον, κ.α.).

5. Τράπεζες

Μέσα στην κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ, διασφάλισε 28δις. για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα οι τράπεζες δανείζονται με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια δανείζουν με 5% το ελληνικό δημόσιο, κερδίζοντας εκατομμύρια απομυζώντας το δημόσιο πλούτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από την ανάκτηση του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής. Προτείνει επίσης την ίδρυση τραπεζών ειδικού σκοπού τόσο για τη στέγη όσο και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Άμεσος στόχος είναι να κλείσει η ληστρική ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων και να σταματήσει η αυθαιρεσία των καταχρηστικών όρων.

6. Δημόσια περιουσία

Η κυβέρνηση παραχώρησε στα ιδιωτικά συμφέροντα τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τον ΟΛΠ, ενώ εξαγγέλλει τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποίησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: τον ΟΤΕ (66%), την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα, την Γενική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, την Τράπεζα Κρήτης, τη ΔΕΗ (49%), τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τον ΟΠΑΠ (25,5%), τις ακτές και μαρίνες της Αττικής, την Ολύμπικ Κέτερινγκ, τα ΚΑΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (64,1%), το Καζίνο της Πάρνηθας, τον ΟΛΠ (25,5%), τον ΟΛΘ (25,7%) την ΕΥΔΑΠ (48,9%). Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή των επιχειρήσεων αυτών σε κερδοσκοπικές, εις βάρος του κοινωνικού τους ρόλου και τους εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο των εταιριών στρατηγικής σημασίας.

7. Φορολογικό σύστημα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μείωσε το φορολογικό συντελεστή για τις ΑΕ και ΕΠΕ από το 35% στο 25%, αύξησε τον ΦΠΑ από το 18% στο 19%, διατήρησε την άδικη για τους πολλούς σχέση μεταξύ των έμμεσων και άμεσων φόρων (60-40), εκμηδένισε την φορολογία της περιουσίας και των εισοδημάτων της εκκλησίας, διατήρησε την φορολογική ασυλία των εφοπλιστών. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα», αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετηθεί στο θέμα του φορολογικού συντελεστή των ΑΕ, τα φορολογικά κλιμάκια, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει με λεπτομέρεια ένα δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα, που θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη ανάλογα με το εισόδημα και τον παραγόμενο πλούτο.

8. Κοινωνική ασφάλιση

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως βασικό στόχο την αντικατάσταση του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος με ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα περιλαμβάνει (α) μία εθνική σύνταξη για όλους σε επίπεδο προνοιακού επιδόματος, (β) ένα μέρος των ανταποδοτικών εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος και (γ) αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά της δεσμεύσεις της για το αντίθετο, περιέκοψε ασφαλιστικά δικαιώματα και επιδείνωσε την ήδη δυσμενή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και χρόνια προτείνει την ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και την διασφάλιση του δημόσιου αναδιανεμητικού του χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συνυπολογιστούν τα τεράστια χρέη του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χρέη που συσσωρεύτηκαν από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και να διασφαλιστεί η πάταξη της τεράστιας εισφοροδιαφυγής.

9. Παιδεία

Την ώρα που τα δύο κόμματα μιλούν για ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, έχουν στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του προέδρου του, δηλώνει κατ αρχήν σύμφωνο με τη λειτουργία «μη κρατικών ιδρυμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει κάνει αγώνες για αυτό. Σταθερή μας θέση είναι ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια υπονομεύουν πλήρως την δημόσια παιδεία, ανατρέποντας πλήρως τον δωρεάν δημόσιο χαρακτήρα της. Τα παραδείγματα της αντίστοιχης εμπειρίας από άλλους χώρους (υγεία, αερομεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια), είναι χαρακτηριστικά.

10. Υγεία

Με πρόσχημα την αδιαφάνεια στις προμήθειες και τα υπέρογκα χρέη των Δημόσιων Νοσοκομείων, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζουν το έδαφος για δραστική περικοπή των δαπανών στην δημόσια Υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την διασφάλιση της διαφάνειας στην λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προτείνει τη γενναία αύξηση των δαπανών για την υγεία. Κυρίως προτείνει την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό. Ούτε μια κενή οργανική θέση.

11. Περιβάλλον

Στην προεκλογική περίοδο, περισσεύουν οι εξαγγελίες για "πράσινη ανάπτυξη" χωρίς να διευκρινίζεται πως θα υλοποιηθεί και τείνει να αποτελέσει έναν όρο-λάστιχο, που χωράει τα πάντα. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προς χάριν της ανάπτυξης ευνοούν την χωρίς περιορισμούς οικοδομική δραστηριότητα, την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων με χρυσόβουλλα του Σουλτάνου, καθώς και τουριστικές επενδύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον, όπως η δημιουργία γηπέδων γκολφ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μια σειρά μέτρων τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και μια στρατηγική για τον συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ως πρώτα μέτρα θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η νομοθετική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, η ματαίωση των γιγάντιων τουριστικών επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: