Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

• Ξεκίνησε η προγραμματική διαδικασία με στόχο στις αρχές του 2009 να πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνάντηση με θέμα το πρόγραμμα,

Μεθοδολογία, οργάνωση δουλειάς, συμμετοχικός χαρακτήρας

Ξεκινά άμεσα η προγραμματική διαδικασία με στόχο στο τέλος της χρονιάς να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή και παρουσίαση ενός σχεδίου και στις αρχές του 2009 να πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνάντηση με θέμα το πρόγραμμα, όπως είχε αποφασιστεί στην Πανελλαδική Συνάντηση του περασμένου Μαρτίου.

Το επόμενο διάστημα μέχρι τις αρχές του 2009 θα είναι μια περίοδος έντονης, εξωστρεφούς, μαζικής δραστηριότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τις προγραμματικές επεξεργασίες. Οι διαδικασίες αυτές και το προγραμματικό κείμενο που θα διαμορφώσουμε θα αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία:

· Να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις.

· Να εδραιώσουμε την υπάρχουσα πολιτική συμφωνία και να της προσδώσουμε μεγαλύτερο βάθος και προοπτική.

· Να πετύχουμε την ισχυρότερη ενοποίηση των δυνάμεών μας.

· Να δημιουργήσουμε ουσιαστικούς δεσμούς με του νέους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

· Να πετύχουμε ένα ποιοτικό άλμα στην οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του δράση.

Χρειαζόμαστε ένα απλό, λιτό, λαϊκό, κατανοητό, συγκεκριμένο, σαφές, συνεκτικό, μαχητικό και ανατρεπτικό προγραμματικό κείμενο. Που να δίνει απαντήσεις στα λαϊκά προβλήματα και παράλληλα να προβάλει την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς για την ανατροπή του δικομματισμού και των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών. Που να ενισχύει μια διαδικασία ριζικής αλλαγής συσχετισμών υπέρ του λαϊκού παράγοντα ώστε να διεκδικήσει ευρύτερους και ριζικότερους μετασχηματισμούς, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με προοπτική το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Βασική επιδίωξη είναι οι προγραμματικές θέσεις να διαμορφωθούν και να είναι ανοιχτές σε παραπέρα συγκεκριμενοποίηση με συμμετοχικές διαδικασίες, μαζί με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους εργαζόμενους. Χρειάζεται λοιπόν μέσα από μαζικές διαδικασίες να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Γι΄ αυτό και η συζήτηση δεν πρέπει να εξαντληθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του. Ούτε σε σεμινάρια πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών. Έχουμε ανάγκη από μια μαζική συζήτηση με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό μόνο αν η συζήτηση συνδέεται με τις πρακτικές εμπειρίες, με την αντιπαράθεση και τις συγκρούσεις που γίνονται καθημερινά για τα προβλήματα που αγγίζουν σήμερα τη ζωή και τη συνείδηση των λαϊκών μαζών. Βέβαια η αρχική προσέγγιση των θεμάτων δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τη δουλειά θεματικών επιτροπών, τη συμβολή ειδικών, επιστημόνων, εξειδικευμένων στελεχών ιδίως από το χώρο των κινημάτων, κλπ. Ώστε να διατυπωθούν εισαγωγικά κείμενα που θα βοηθούν την ανάπτυξη της παραπέρα επεξεργασίας με συμμετοχικές διαδικασίες.

Η συνολική ευθύνη για τη προώθηση, τον έλεγχο, και την τελική παρουσίαση του σχεδίου προγράμματος έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα θέσει υπό την έγκριση της Πανελλαδικής Σύσκεψης.

Εναλλακτική πρόταση – Χαρακτήρας προγράμματος – Κεντρικοί άξονες

Η εναλλακτική πολιτική πρόταση της ριζοσπαστικής αριστεράς προϋποθέτει:

•Ένα ανατρεπτικό στο περιεχόμενό του πρόγραμμα μεγάλων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό.

•Μια μεγάλη κινητοποίηση και πολιτικοποίηση κοινωνικών δυνάμεων και μαζικών κινημάτων, που θα υιοθετήσουν και θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα αυτό και θα συμβάλλουν στην αλλαγή των συσχετισμών.

Μια προγραμματική συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των οικολόγων, των σοσιαλιστών που απομακρύνονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές της σοσιαλδημοκρατίας, της εργαζόμενης και της προοδευτικής φοιτητικής νεολαίας και γενικότερα όλων όσων ενδιαφέρονται και αγωνίζονται για την ανατροπή του δικομματισμού και των νεοφιλελεύθερων αντιδραστικών πολιτικών του συστήματος ανοίγοντας το δρόμο για βαθύτερους μετασχηματισμούς.

Γι΄ αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ταυτόχρονα πρόγραμμα πάλης για διεκδικήσεις άμεσων λύσεων στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων μαζών και πρόγραμμα για τη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με στόχο την υλοποίηση ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Στο επίκεντρο των προγραμματικών μας επεξεργασιών και προτάσεων πρέπει να βρίσκονται οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης των εργαζόμενων τάξεων, που υφίστανται τα τελευταία είκοσι και πάνω χρόνια τις συνέπειες του κοινωνικού ρεβανσισμού του κεφαλαίου.

Το ζήτημα αυτό έχει πάρα πολλές διαστάσεις και παραμέτρους. Έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, με τη μορφή των παραγωγικών σχέσεων, με το ζήτημα της κατανομής και αναδιανομής του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, την ακρίβεια, το φορολογικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών, το ρόλο και τη χρησιμοποίηση του κράτους και του δημόσιου τομέα, το ρόλο της Ε.Ε., τη λεηλασία και τη σπατάλη των φυσικών πόρων, την αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, την διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την αποδιάρθρωση της εκπαίδευσης, τη διόγκωση των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για την αντιτρομοκρατική δράση, το γενικότερο ρόλο των τραπεζών στην οικονομία και τη λειτουργία τους ως προνομιακών τοκογλύφων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις νέες μορφές απασχόλησης, την αποσύνθεση της αγροτικής οικονομίας, την ασφυκτική πίεση στη μικρή επιχείρηση, τη διάλυση των συνεταιρισμών κλπ.

Το κύριο όμως ζήτημα είναι οι πολιτικές μας προτάσεις να διαμορφώνονται απ΄ την θέση των συμφερόντων των εργαζόμενων, που άλλωστε αποτελούν και τη βασική παραγωγική δύναμη της κοινωνίας και όχι μέσα απ΄ τα κυρίαρχα ιδεολογικά σχήματα, τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις έννοιες της αγοράς, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, κ.ο.κ.

Στο πρόγραμμα θα ξεκαθαρίζεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, για την επιβίωση και το μέλλον της ανθρωπότητας, η επικαιρότητα του σοσιαλισμού είναι δεδομένη και ο σοσιαλισμός παραμένει το στρατηγικό μας όραμα ο κεντρικός στόχος μας, που εμπνέει και διατρέχει τους αγώνες του σήμερα.

Γενικότερα στους κεντρικούς άξονες του προγράμματος πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις μας για τα ακόλουθα ζητήματα (φυσικά ο κατάλογος είναι ενδεικτικός και μπορούν να προστεθούν και άλλα που ίσως προταθούν):

(1) για την οικονομία, το περιεχόμενο της ανάπτυξης, το δημόσιο τομέα (επαναφορά των ΔΕΚΟ στο δημόσιο με ταυτόχρονη θέσπιση θεσμών λαϊκού ελέγχου και συμμετοχής), την αγροτική παραγωγή, την Ε.Ε. κλπ .

(2) για το λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, την απασχόληση. (Ανατροπή συμφώνου σταθερότητας – φορολόγηση του μεγάλου κεφάλαιου κλπ) .

(3) για τη φύση και το περιβάλλον, απ΄ την άποψη της πολιτικής οικολογίας, ώστε να συνδέεται ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος με τα γενικότερα ζητήματα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής πάλης.

(4) για την κοινωνική ασφάλιση , το κοινωνικό κράτος, την υγεία.

(5) για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και τα γενικότερα προβλήματα της νεολαίας .

(6) για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του δικαίου και του κράτους. Διεύρυνση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών. Διεύρυνση και εμβάθυνση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Πλατιά ανάπτυξη μορφών άμεσης δημοκρατίας στη βάση και διαδικασιών κοινωνικού ελέγχου των κρατικών μηχανισμών.

(7) για τη θέση της χώρας στο σύγχρονο κόσμο. Πορεία εξόδου από στρατιωτικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ) κλείσιμο των βάσεων και ειδικά της Σούδαςορεία. Εξωτερική πολιτική, ευρωσυνθήκη, συμμετοχή Ε.Δ. σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, Βαλκάνια, διεθνείς σχέσεις, Ε.Ε.

(8) για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

(9) Επίσης για το γυναικείο κίνημα και ιδιαίτερα ζητήματα των γυναικών.

(10) Για την προστασία και ένταξη των οικονομικών προσφύγων.

(11) Για την ισοτιμία και ισονομία ειδικών κατηγοριών που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό.

Οργανωτικά θέματα

Η δουλειά μας θα οργανώνεται παράλληλα ή και διαδοχικά και στα δυο επίπεδα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο δηλαδή στα κεντρικά όργανα, τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, όσο και στις κλαδικές, τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές, αλλά και σε ευρύτερα περιφερειακά σχήματα.

Ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή προγράμματος, την ευθύνη του συντονισμού της από πλευρά της Γραμματείας έχει ο σ. Τσακνιάς.

Η επιτροπή προγράμματος (ε.π.) θα εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να είναι παραγωγικός και όχι γραφειοκρατικός με βάση την εισήγηση και την τελική διαμόρφωσή της μετά από τη συζήτηση στη Γραμματεία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί από την Επιτροπή στην κατεύθυνση της σύνθεσης και σύγκλισης σε παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Γραμματεία, αλλά και με κείμενα που θα κατατεθούν στη συνέχεια της διαδικασίας είτε από συνιστώσες είτε από σ.

Η επιτροπή προγράμματος θα προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση ομάδων εργασίας (ο.ε.) με βάση την παραπάνω θεματολογία ή όποια άλλη στην οποία θα καταλήξουμε. Στις ο.ε. θα συμμετέχουν μέλη της ε.π. αλλά και επιστήμονες με ειδικές γνώσεις και εκπροσώπηση κινημάτων. Ανάλογα με την πρόοδο της δουλειάς η κάθε μια ο.ε. μπορεί να οργανώνει ευρύτερες ανοιχτές μαζικές συσκέψεις και συνεδριάσεις για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις προτάσεις. Αυτό θα συμβάλει και στην καλύτερη διαμόρφωση των θέσεων μέσα από την ανταλλαγή απόψεων αλλά να λειτουργήσει θετικά και για τη διεύρυνση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η ε.π. θα είναι σε επαφή και σε συνεργασία και με τις θεματικές που ήδη υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν για διάφορα ζητήματα. Η δουλειά που γίνεται ή ενδεχομένως θα γίνει για τα προγραμματικά ζητήματα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χρήσιμη συνολικά ούτως ή άλλως αλλά θα είναι πιο πολύ χρήσιμη όταν εντάσσεται άμεσα και στη γενικότερη προσπάθεια.

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν το δικό τους προγραμματισμό με στόχο τη συμβολή τους στο πρόγραμμα και κυρίως στη διαμόρφωση προγραμμάτων πάλης για τα τοπικά και κλαδικά θέματα.

Στο επόμενο διάστημα η επ θα προγραμματίσει αναλυτικά τις ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της προγραμματικής διαδικασίας, με τα θέματα της μορφής του προγραμματικού κειμένου, όπως έκταση, γλώσσα, επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα, απλότητα και αμεσότητα κ.λπ. καθώς και τις οργανωτικές διαδικασίες για τη συζήτηση και έγκριση του προγράμματος.

Τέλος δημιουργείται ειδικός χώρος στο site του ΣΥΡΙΖΑ για την συζήτηση μέσα στο εσωτερικό του για τα θέματα της προγραμματικής δουλειάς. Εκεί μπορούν να δημοσιοποιήσουν όλοι τις απόψεις τους, τις παρατηρήσεις τους, τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: